ESPECTACLES





ARA MATEIX US OFERIM
:


- AVUI ÉS UN GRAN DIA: el senyor Ornitorinc després de molt temps de viure sol a la muntanya ha començat a enyorar algunes coses divertides que es poden fer en companyia d'altra gent i ha decidit que ja no pot esperar més, avui costi el que costi trobarà una festa major i segur que passarà un gran dia!

- EL SENYOR ORNITORINC VOL SER SANT JORDI: a la muntanya hi ha un munt de coses per fer, racons per descobrir, secrets per compartir i llegendes màgiques que ens poden convertir en allò que més ens agradaria ser. El senyor Ornitorinc no acaba mai de sorprendre's, i vosaldres, us ho perdreu?

- CONTES DEL MÓN: Viatjant a través dels contes podem conèixer les maneres de ser i de fer de la gent d'arreu del món. Tradicions, danses, jocs... Ho podem veure tot si ens animem a treure el cap per aquesta petita finestra.






dimarts, 1 de novembre del 2011

LA CEBA I LA TOS

No poder parar d’estossegar és ben empipador. Si a sobre la tosseta collonera et fa perdre la nit, és per acabar dels nervis. I si a sobre ets petit i cada vegada que t’agafa la passió de son se t’apareix la tos, la seca, la humida, la irritativa, la productiva o la convulsiva, tant se val, és ben bé per arrencar a plorar i no parar fins l’endemà.
Quant et trobes, o algú del teu voltant es troba, en una situació desesperant com aquesta, li regalaries la teva ànima al diable a canvi d’una nit de son plàcid i reparador. Però com que pel que sembla el diable no està  per aquesta mena de foteses, només et queda encomanar-te a vells remeis casolans del tipus posar sota el llit un platet amb mitja ceba. Si hi ha qui es troba millor després de que li tallin el cop d’aire amb un plat d’aigua i una gota d’oli i també hi ha qui no s’ha tornat a marejar anant en cotxe d’ençà que es fa una creu d’esparadrap al melic, perquè no confiar el nostre benestar als efluvis d’una ceba?
S’explica que de la mateixa manera que quan la talles,  la ceba et fa venir llàgrimes als ulls, deixada al terra de l’habitació et provoca unes secrecions que et suavitzen les vies respiratòries i et passa la tos. (Disculpeu el poc rigor científic però és el que passa amb els remeis de l’àvia).
Després d’haver-ne fet la comprovació empírica, jo he intuït una altra teoria: un cervell en busca de repòs no pot atendre alhora dues molèsties insuportables com la tos i la pudor de ceba. Com que la pudor no la pot evitar, dóna ordres a aquells “bitxets” que gràcies a uns dibuixos animats vam aprendre que ens corren per dins, de que aturin la tos i així poder seguir dormint concentrat només a passar per alt el tuf. Per això funciona molt millor amb criatures perquè a banda de no poder pimplar-se mitja farmaciola intentant trobar una medecina que funcioni, tampoc poden tirar per la finestra a mitja nit la ditjosa ceba que t’està fent venir basques. Està clar doncs, entre recargolar-se de tos o aguantar la pudor, la natura, sempre sàvia, escull el mal menor.
La qüestió és però, si tan efectiva és la ceba, perquè encara no n’han fet una variant del Vicks Vaporub? 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada